השקעה בקרקע חקלאית? זהירות!

חובת הזהירות לפני רכישת קרקע חקלאית

השקעה ב-קרקע חקלאית הינה השקעה בסיכון. לא אחת משכנע המתווך / היזם את המשקיע הקטן שהנה הוא רוכש נכס מקרקעין במחיר מציאה ממש. יש לבדוק כל עסקה לגופה. קרא עוד >

בעקבות פסק הדין בעניין "המשולש החקלאי באשדוד"

(תא (מרכז) 36934-12-09 עזבון המנוח סמי שמעון ז"ל נ' רשות מקרקעי ישראל)

"מי שלא משקיע – שוקע….,,,,," – האמנם ?!

מי שיש לו קצת כסף בצד – וגם מי שלא – מחפש השקעה שתוציא אותו מ"מרוץ העכברים", תעזור לו לחתן את ילדיו בכבוד, תאפשר לו יציאה לפנסיה מוקדמת, ואולי אף תעשיר אותו.

בעידן הריבית האפסית, כאשר עלות עמלת שורה בהשקעה בפק"מ גבוהה מההכנסה, ההשקעה בבנק אינה רלבנטית. רבים גם נרתעים מלהשקיע בשוק המניות והזוכרים את הטראומה של קריסתו בשנת 2008. השקעה בדירות מגורים אף היא חדלה מלהיות אטרקטיבית לאחר עליות מחירים מטורפות משך עשור, תשואה נמוכה מדמי שכירות, וגזירות מס מכבידות.

בנסיבות אלו מתפתים משקיעים רבים להשקעות מפוקפקות, תופעה המנוצלת לעתים על ידי אנשים המתחזים להיות אמינים וישרים, המבטיחים להם הרים וגבעות ותשואות פנטסטיות, אשר מומחים היו יכולים רק לחלום עליהם. אחת ההשקעות המפוקפקות היא השקעה במט"ח לסוגיו, אשר הפילה חללים רבים.

השקעה בקרקע חקלאית

השקעה מסוכנת נוספת הינה השקעה בקרקע חקלאית. לא אחת משכנע המתווך / היזם את המשקיע הקטן שהנה הוא רוכש נכס מקרקעין – קרקע חקלאית במחיר מציאה ממש. כמובן שלא ניתן לעשות הכללות, ויש לבדוק כל עסקה לגופה, אך חובה להיות מודעים לכך כי לא כל השקעה הינה טובה וכדאית, וכי לעתים מדובר בהנחת כספים על "קרן הצבי". לעתים קרובות מידי מתברר לקונה התמים כי הקרקע שרכש מיועדת להפקעה, לפארק לאומי או לכל מטרה שאינה לבנייה. 

פיצול ומכירת קרקע חקלאית

אחת הדוגמאות היא מקרה בו פונה יזם לבעלי זכויות בשטחים חסרי ייעוד, או בייעוד חקלאי (קרקע חקלאית), ומסכמים על רכישתם במחיר המשקף את הייעוד החקלאי של המקרקעין. היזם מפצל את הקרקע למאות יחידות קטנות, אותן הוא מוכר במחיר מפולפל, כאשר רק חלק קטן מהתמורה מגיע לכיסו של המוכר, ואילו עיקר התמורה (לעיתים 75% ואף יותר) נשאר בכיסי היזמים/מתווכים. הקונים מתפתים לרכוש את הקרקע במחיר הגבוה מתוך שהם "מבינים" מהיזם/המתווך כי המקרקעין יופשרו לבנייה בפרק זמן קצר, מצג שאין לו כיסוי. באחדים מן הפרסומים האחרונים "מוסבר" כי העסקה כדאית משום שהקרקע אינה זמינה לבנייה…

במיוחד יש לשים לב להבדל שבין רכישת בעלות בקרקע פרטית, שהסיכון הוא "רק" באי שינוי הייעוד, לעומת רכישת זכויות חכירה ב"קרקע מנהל", שם קיים סיכון כי הקרקע תוחזר למינהל, כפי הוראות החלטות המינהל.

המשקיע החכם יפנה מבעוד מועד לעו"ד המומחה בתחום קרקע חקלאית לבדיקת טיב הזכויות הנמכרות, והסיכוי לשינוי הייעוד.ייזום בקרקעות חקלאיות | יצחק גולדשטיין משרד עורכי דין ונוטריון

"המשולש החקלאי באשדוד"

המנוח סמי שמעון רכש את חברת יכין חקל בע"מ אשר לה זכויות חכירה בפרדסים בהיקף של כ- 12,000 דונם במרכז הארץ, בהסתמך על הבטחה של השר אריאל שרון כי חוזי החכירה יוארכו לעוד 49 שנה. ברם, המינהל סירב להאריך את החכירה, ודרש השבת המקרקעין. בפסק דין שניתן ביום י"א אייר תשע"ח, 26 אפריל 2018, בבית המשפט המחוזי מרכז, ע"י כב' השופט אהרן מקובר נדחתה תביעת עיזבון המנוח סמי שמעון נגד רשות מקרקעי ישראל. בית המשפט דחה את התביעה משקבע כי ההבטחה שניתנה על ידי שר בישראל, אינה עומדת בפרמטרים הנדרשים לצורך היותה הבטחה שלטונית מחייבת.

ביום 22.7.2018 הוגש ערעור כנגד פסק הדין ב-עא 5566/18 ‏עזבון המנוח סמי שמעון ז"ל נ' רשות מקרקעי ישראל.

לאור פסק הדין של בית המשפט המחוזי, מצאו עצמם משקיעים רבים אשר רכשו לפני שנים רבות קרקע חקלאית מחברת יכין חקל בין היתר ב"משולש החקלאי באשדוד" בפני שוקת שבורה. רשות מקרקעי ישראל אמנם תפצה אותם על כך השבת הקרקע, והתשלום אף סביר ביחס לסכום שקיבלה יכין חקל, דהיינו לפי הייעוד החקלאי, אך הוא נמוך ביותר ביחס לסכום ששילמו המשקיעים, הגבוה פי כמה וכמה, וזאת לאחר שנים רבות.

מוסר השכל – על כל מי שמבקש להשקיע בקרקע חקלאית לפנות טרם הרכישה לעורך דין המומחה במקרקעין על מנת לבדוק את הזכויות בקרקע, לברר ברשויות התכנון את התכניות שעל הפרק ואת הסיכוי לשינוי הייעוד לבנייה, וכן לברר אצל שמאי מקרקעין האם המחיר המבוקש סביר.

מי שכבר רכש קרקע חקלאית ונכווה, יפנה לעורך דין מומחה במקרקעין ובליטיגציה, לבדיקת זכויותיו כלפי מי שהטעה והפיל אותו, ויפה שעה אחת קודם – לפני חלוף מועד ההתיישנות.

למשרד יצחק גולדשטיין – משרד עורכי דין ונוטריון ניסיון של עשרות שנים בטיפול בפרויקטים נדלניים מורכבים, בייזום בקרקעות חקלאיות, ובליטיגציה.

על מנת לשמור על זכויותיכם תאמו פגישה עוד היום בטלפון 03-5758484.

 

דילוג לתוכן