עמוד הבית >> עורך דין ירושות וצוואות >> הסתלקות מירושה >> ביטול הסתלקות מירושה וחזרה ממנה

ביטול הסתלקות מירושה וחזרה ממנה

הסתלקות מירושה נעשית בהתאם לסעיף 6 לחוק הירושה. האם ניתן לבטל הסתלקות מירושה? האם ניתן לחזור מהסתלקות מירושה? מה ההבדל בין ביטול הסתלקות מירושה לבין חזרה מהסתלקות מירושה? ביטול הסתלקות מירושה נעשה בבקשה של נושה, אשר מבקש לבטל הסתלקות שנעשתה על ידי חייב במטרה להתחמק מתשלום חובו. חזרה מההסתלקות מירושה נעשית על ידי המסתלק עצמו או יורשיו אשר מבקשים לערער על ההסתלקות.

הכלל – לא ניתן לבטל הסתלקות מירושה או לחזור ממנה

ככלל לא ניתן לבטל את מעשה ההסתלקות מעיזבון, מדובר במעשה עשוי שנעשה בחתימת תצהיר הסתלקות. חוק הירושה לא דן באפשרות חזרה או ביטול הסתלקות. לכן נושה המבקש לבטל הסתלקות מעיזבון או יורש שמבקש לחזור בו מההסתלקות, לא בנקל יצליחו בכך, אולם היו מקרים בהם בית המשפט נעתר לבקשה.

ביטול הסתלקות מירושה

כאמור, הסתלקות מירושה נעשית בבקשה של נושה אשר מבקש לבטל את ההסתלקות שנעשתה על ידי החייב כדי להימנע מתשלום חובו לנושה. 

בתיק תע (ב"ש) 43928-05-17 קרנית קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים נ' 1 ע.א, נדונה תביעת קרנית לביטול הסתלקות מירושה שנעשתה לטענתה בחוסר תום לב, כדי להתחמק מתשלום חוב. קרנית טענה שלא ידעה על ההסתלקות לפני מתן צו הירושה. כן היא טענה כי ההסתלקות נעשתה בחוסר תום לב ובסיבה פסולה להתחמק מתשלום חוב.

בית המשפט קבע כי למרות שלא צריך לפרט בתצהיר את סיבת ההסתלקות, הרי שהמעשה כפוף לעקרון העל של תום לב שמעוגן בסעיף 39 לחוק החוזים. דיני הירושה ובכללם האפשרות להסתלק מירושה לא נועדו לקומבינות משפטיות פסולות כמו התחמקות מחובות.

הסתלקות שנעשתה שלא על מנת לפגוע בצד ג', לא תבוטל, אף אם היא פוגעת בצד ג'. אך אם המעשה נעשה בחוסר תום לב בכוונה להתחמק מתשלום חוב הרי שיש מקום לבטל את ההסתלקות מירושה. יש חשיבות לכוונה והמניע.

נטל ההוכחה הינו על מבקש הביטול. באותו מקרה, לאחר הצגת הנסיבות וראיות מסוימות, הנטל התהפך, ועל החייב היה להוכיח שפעל בתום לב. בית המשפט קבע כי העובדות והשתלשלות העניינים מלמדות על כוונה להסתלק כדי להתחמק מתשלום חוב. מכיוון שלחייב לא הייתה גרסה לסיבת ההסתלקות, בוטלה הסתלקותו מהירושה, בוטל צו הירושה, וניתן צו ירושה חדש בו גם החייב יורש.

חזרה מהסתלקות מירושה

חזרה מהסתלקות נעשית על ידי המסתלק או יורשיו בטענה כי לא התכוון להסתלק, הוטעה וכיו"ב. חוק הירושה לא דן באפשרות לחזור מהסתלקות מהירושה, וככלל בתי המשפט לא מאפשרים חזרה מהסתלקות. חריג לכך הם קטין ופסול דין שבהתאם לחוק הירושה, הסתלקותם צריכה גם אישור בית המשפט, ולכן ללא אישור זה, הסתלקותם בטלה. אולם במקרים מיוחדים ניתן להעלות טענות כבדות משקל שיכולות להביא לאישור חזרה מהסתלקות מירושה, כמו למשל במקרים של הטעיה, כפיה, או עושק.


משרדו של עו"ד ונוטריון יצחק גולדשטיין מתמחה במגוון שירותים משפטיים הקשורים לשמירת העושר המשפחתי, לרבות עריכת צוואה, בקשה למתן צו ירושה, בקשה לקיום צוואה, התנגדות לצוואה, ניהול עיזבון, עריכת הסכמי חלוקת עיזבון, ניהול הליכים בבית המשפט לענייני משפחה ואצל הרשם לענייני ירושה, וליווי משפטי אישי ומסור.

אם אתם מחפשים עורך דין צוואות וירושות מקצועי ושירות מצוין, משרדנו עומד לרשותכם. ניתן ליצור עימנו קשר בטל':  03-5758484 או במייל: main@ygoldlaw.co.il.

דילוג לתוכן