עמוד הבית >> עורך דין מקרקעין >> בית משותף >> תשריט בית משותף – המדריך המלא!

תשריט בית משותף

תשריט בית משותף – מהו בית משותף, מהו תשריט בניין משותף ולמה הוא חשוב? כיצד לבצע בדיקת בתים משותפים וכן בדיקת רכוש משותף לפני רכישה? כל התשובות במאמר שלפניכם.

מהו בית משותף?

כדי להבין מה זה תשריט בית משותף, יש להבין תחילה מהם בתים משותפים.

בית משותף הוא בית בו יש יותר מ-2 יחידות נפרדות ואשר נרשם כ"בית משותף". לדוגמה בית ובו 2 דירות, יכול להירשם כבית משותף. הרישום מתבצע אצל המפקח על המקרקעין. לצורך הרישום יש צורך בתשריט, תקנון מוסכם ומסמכים נוספים.

כל דירה, או עסק יכולים להירשם כיחידה נפרדת. לכל דירה בבניין משותף בעלות נפרדת וניתן לעשות בה עסקה בנפרד.

בבניין משותף יש רכוש משותף, שהוא רכוש שאינו שייך ליחידה כלשהי, אלא לכל בעלי היחידות. דוגמה לרכוש משותף, קרקע, גגות, קירות חיצוניים, חדר מדרגות, מעלית, מקלט ועוד.

מוסד הבית המשותף חשוב לצורך ניהול חלקים משותפים בבית, הבהרת חלקיו של כל אחד מהבעלים וההצמדות לדירתו.

כן נקבעו בחוק המקרקעין הוראות לגבי שינויים ברכוש המשותף, כמו התקנת מעלית וכו'. כן נקבעו הוראות לישוב סכסוכים בין שכנים בבית.

תשריט בית משותף מה זה?

תשריט הבניין משקף את חלקיו של כל אחד מהבעלים. כל דירה מסומנת וצבועה בצבע שונה. 

בדיקת בית משותף

עיון בתשריט בניין משותף מאפשר לבצע בדיקת בית משותף, וניתן לראות בו:

  • כמה בניינים ואגפים נרשמו כבית משותף אחד.
  • כמה קומות ודירות יש.
  • תשריט דירה – באיזו קומה וצדדים מצויה כל דירה, מה השטח שלה ומה ההצמדות שלה. (הצמדות לדירה הינן שטחים בבעלות אחד מהבעלים, שאינם חלק מהדירה עצמה. דוגמה להצמדות: מחסן, חניה וקרקע).
  • בדיקת רכוש משותף – מהם השטחים המשותפים לכל היחידות בבית.

תשומת לב שלא רואים בתשריט למי שייכת כל דירה, אלא רק מהי כל דירה, היכן היא נמצאת, מהו השטח וההצמדות שלה. את המידע לגבי בעלות וזכויות אחרות בדירה ניתן למצוא בנסח המקרקעין של הבית.

באמצעות התשריט נמנעים סכסוכים על חניות וכיו"ב, שכן אין עוד מחלוקת מה שייך לכל אחד.

תשריט רישום בית משותף

לאחר שהמודד מכין תשריט המשקף את הבית, הדירות וההצמדות סלולה הדרך אל רישום בית משותף. צו רישום הבית המשותף מתבצע על סמך התשריט. 

תשריט הבניין לצורך משכנתא

לפני נטילת משכנתא מהבנק, הבנק עורך בדיקות רבות, לדוגמה יכולת ההחזר, רישום בעלות, ערבים וכו'.

אחת הבדיקות המרכזיות הינה בדיקת שמאי לנכס. השמאי מעריך את שווי הנכס.

כמו כן השמאי בודק שהנכס הרשום הינו הנכס המוחזק. לצורך כך בודק השמאי את תסריט הבניין המשותף לאחר הפקת המידע מתיק הבית המשותף. פעמים שנפלה טעות בתשריט הבית המשותף, ומספר הדירה בבעלות הממשכן אינה תואמת למיקום הדירה. במצב זה חל עיכוב רציני בקבלת המשכנתא, עד לתיקון הטעות.

לקבלת שירות משפטי אמין ואיכותי מעורך דין למקרקעין פנה בטלפון: 03-5758484.


למשרד עורכי דין למקרקעין יצחק גולדשטיין ידע נרחב וניסיון של עשרות שנים בתחום המקרקעין, בייצוג קבלנים, יזמים, קבוצות רכישה, הרחבות קיבוצים, הסכמי מכר ושכירות, פירוקי שיתוף מקרקעין, כינוסי נכסים, היטל השבחה וארנונה, רישומי בתים משותפים ופרצלציות.

משרדנו טיפל ומטפל בפרויקטים רבים, מורכבים ומגוונים בכל רחבי הארץ – תל אביב, ירושלים, אשדוד, בני ברק, חדרה, צפת, שלומי, נהריה, שעלבים ועוד (ר' תמונות חלק מהפרויקטים).

דילוג לתוכן