עמוד הבית >> עורך דין ירושות וצוואות >> הסכם חלוקת עיזבון

הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים

הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים או בין אחים, נעשה מטעמים רבים ושונים. חשוב מאוד לדעת שיש לו גם השלכה על חסכון אפשרי על מיסוי מקרקעין והיטל השבחה. מהו ההסכם? האם צריך לאשר אותו בבית משפט? מהם התנאים לפטור ממיסוי מקרקעין? האם עושים הסכם חלוקת ירושה אחרי צו ירושה או לפני הגשת בקשה לצו ירושה?  מהם תשלומי איזון? האם אפשר לעשות הסכם חלקי? כל המידע מאת עורך דין צוואות וירושות יצחק גולדשטיין.

מהו הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים?

חלוקת ירושה בין אחים מתבצעת על פי צוואת המנוח. אם אין צוואה אז מתבצעת חלוקת הירושה על פי דין הקבוע בחוק הירושה.

בשני המקרים יורשים יכולים להגיע ביניהם לסיכום על דרך חלוקת העיזבון. באותו הסכמה על חלוקת עזבון ניתן לסטות מהוראות חוק הירושה לגבי ירושה על פי דין, ובמקרה שיש צוואה, לסטות מהוראות הצוואה.

חוזה זה נערך מטעמים רבים, כמו יורשים שקיבלו כבר בחיי המוריש וכו'.

אין צורך שהיורשים יחתמו על ההסכם בפני עו"ד, אך הדבר רצוי, במיוחד אם מבקשים לרשום אותו בטאבו.

הסכם לאחר מתן צו ירושה

מתי עורכים את ההסכם? האם צריך לעשות את ההסכם לפני הגשה של בקשת צו ירושה, או אחרי?

הסכם חלוקת עיזבון נעשה לאחר מתן צו ירושה או צו קיום צוואה. לאחר חתימת הסיכום מגישים אותו ללשכת רישום מקרקעין יחד עם צו הירושה או צו קיום הצוואה, ומבקשים לרשום את הנכסים בהתאם.

אישור הסכם חלוקת עיזבון בבית משפט

רבים שואלים, האם צריך להגיש לבית משפט בקשה לאישור הסכם חלוקת עיזבון? התשובה היא שיש תוקף להסכמות גם ללא אישור בית המשפט ולכן אין חובה להגיש בקשת אישור הסכם חלוקת עיזבון בבית משפט. אולם, אם אחד מהצדדים לחוזה הוא קטין או חסוי, יש צורף באישור סיכום חלוקת הירושה בבית משפט. כמו כן, במקרה של חשש מפני טענות בעתיד רצוי לבקש מתן תוקף על ידי בית המשפט.

הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים והשפעתו על חיובי המס

ניקח לדוגמה מקרה קלאסי של שני אחים שירשו שתי דירות. ללא הסכם בין היורשים, כל יורש יקבל מחצית מכל דירה. השיתוף בנכסים יוצר בעיות, כך אח אחד מרגיש שהוא מטפל יותר בנכסים, האח השני חושב שהדירות מושכרות בזול, אחד רוצה למכור כי הוא צריך כסף והשני לא מעוניין למכור, וכו'. הפתרון שלהם הוא לעשות פירוק שיתוף במקרקעין בין אחים, אלא שהדבר נחשב לעסקה במקרקעין ומטיל עליהם חיובי מס שבח מס רכישה והיטל השבחה, בין אם ימכרו אחד לשני ובין אם ימכרו לאדם שלישי.

תכנון מוקדם היה פותר לאחים את הבעיה. עורך דין מקצועי היה מייעץ לאחים כבר מלכתחילה לערוך הסכם חלוקת עזבון ללא תמורה מחוץ לנכסי העיזבון, שבו יקבע שכל אחד ייקח דירה אחת, ואז לא היו חלים שום מסים.

העברות מהמוריש ליורשים בהתאם לסיכום חלוקה בין אחים ללא תמורה מחוץ לנכסים שבעיזבון, אינו מחייב במס שבח, מס רכישה או היטל השבחה.

ראה עוד:

מס רכישה – מדריך לרוכש דירה 2020

מס שבח מדריך למוכר דירה 2020 | פטור במכירת דירה

היטל השבחה [מדריך מפורט]

תנאים לפטור ממס

על מנת ליהנות מפטור במס יש לתכנן כראוי מראש את הסכם חלוקת עיזבון בין אחים.

כך בין היתר יש לעשות את הסיכום טרם העברת הירושה ליורשים. לכן אם הדירות כבר נרשמו בטאבו לא ניתן לחזור אחורה ולעשות חלוקה אחרת בהסכמה.

כך גם יש להקפיד לא לערב כספים מבחוץ בשביל איזונים בין הדירות. הכנסת כסף מבחוץ תחשב לעסקה לפי שיעור הכסף שהוכנס.

תשלומי איזון בין היורשים

החלוקה הכי מוצלחת הייתה יכולה לחלק לכל אחד מהיורשים חלק דומה. אולם בקבלת ירושה מתעסקים עם נכסים שונים, ששווים אינו דומה. אם אחד מהם יקבל נכס יקר יותר הוא צריך לאזן זאת בתשלום המכונה "תשלומי איזון". חשוב מאוד לשים לב שאת התשלומי איזון אפשר לשלם רק מתוך נכסי העיזבון. אם ישולם עבור מקרקעין בכספים שאינם חלק מהירושה, הרי שזו תהיה עסקה במקרקעין החייבת במס, ולא תחשב לחלוקת עיזבון אשר פטורה ממס. עורך דין מומחה ומנוסה, יוביל אתכם לפתרון המוצלח ביותר.

הסכמה חלקית בין יורשים

האם אפשר לערוך הסכם חלקי בין יורשים, למשל רק בין חלק מהיורשים או רק חלק מהנכסים?

התשובה שהדבר אפשרי, אולם מחייב זהירות רבה כדי שחלוקה בהמשך לא תחשב עסקה במקרקעין.

לעסקה חלקית שימושים שונים. לדוגמה כאשר רק חלק מהיורשים הגיעו להסכמות. דוגמה נוספת, אם נכס מסוים רוצים לחלק, ואילו נכס אחר עדיין לא יודעים כיצד לחלק או לא מעוניינים לעשות זאת באותו שלב.


עורך דין הסכמי ירושה

משרד עורך דין נוטריון יצחק גולדשטיין מתמחה במגוון שירותים משפטיים לשמירת עושר משפחתי, וביניהם עריכת צוואות, בקשות לצווי ירושה וצווי לקיום צוואה, התנגדות לצוואות, ניהול עיזבונות, עריכת הסכמי חלוקת עיזבון, הסתלקות מירושה, ניהול הליכים משפטיים בבית משפט למשפחה, ברשם הירושה ובבית הדין הרבני, וליווי משפטי מסור ואישי.

הניסיון המשפטי והידע הכלכלי של צוות משרדנו עומד לרשות לקוחותינו בתיקי עיזבון משמעותיים בהם מעורבים היבטים עסקיים ומסחריים נרחבים.

אם אתם צריכים עורך דין מומחה ומקצועי ושירות מעולה בתחומי ירושות, צוואות ועיזבונות, משרד עורכי הדין ונוטריון יצחק גולדשטיין עומד לרשותכם.

על מנת לקבל ייעוץ ושירות מקצועי של עורך דין ירושה וצוואה התקשרו: 03-5758484 או פנו במייל: main@ygoldlaw.co.il.

עו"ד אבי גולדשטיין

עורך דין אבי גולדשטיין – עורך דין משנת 2012, מוסמך במנהל עסקים (MBA) מטעם אוניברסיטת תל אביב, יו"ר (משותף) של ועדת ירושה במחוז תל אביב של לשכת עורכי הדין. עוסק במשפט אזרחי-מסחרי, בדגש על מקרקעין, ירושות, צוואות ועיזבונות, וניהול תיקי ליטיגציה מורכבים.

תוכן עניינים
דילוג לתוכן