צוואת פסול דין: כל מה שצריך לדעת
צוואה היא מסמך חשוב שמסדיר את חלוקתו של הרכוש לאחר מותו. עם זאת, לא כל אדם יכול לערוך צוואה באופן חופשי. מי שנחשב פסול דין לא יכול לערוך צוואה תקפה, גם אם יש לו כוונה ברורה. במאמר זה נסקור את המשמעות המשפטית של צוואת פסול דין, מי נחשב פסול דין, האם אפוטרופוס יכול לרשת, ומהם התנאים לעריכת צוואה עבור מי שמונה לו אפוטרופוס.
ראו – פסק דין תקדימי: קיום צוואה בעל פה של שכיב מרע
מהי צוואה של פסול דין?
צוואה שנערכת על ידי פסול דין – אדם שמוכרז ככזה על ידי בית המשפט עקב מחלת נפש או ליקוי שכלי – לא תהיה תקפה. על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, פסול דין אינו יכול לבצע פעולות משפטיות בלי אישור של אפוטרופוס, ולכן גם צוואתו תתבטל.
מי נחשב לפסול דין?
הגדרת פסול דין בחוק
על פי סעיף 8 לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, אדם יכול להיחשב פסול דין אם הוא סובל ממחלת נפש או ליקוי שכלי שגורם לו להיות לא מסוגל לדאוג לענייניו.
תנאים להכרזת פסול דין:
- המחלה או הליקוי גורמים לאדם לא להבין את פעולתו המשפטית.
- מדובר במצב קבוע ולא חולף.
- יש צורך באפוטרופוס שידאג לו.
מה ההבדל בין פסול דין לבין חסוי?
יש הבדל בין אדם שממונה לו אפוטרופוס לבין פסול דין. אדם שמונה לו אפוטרופוס יכול להיות חסוי, אך לא בהכרח פסול דין. חשוב להבין כי אדם חסוי יכול להיות בריא מבחינה נפשית, אך לא מסוגל לדאוג לענייניו.
האם פסול דין יכול לערוך צוואה?
צוואה של פסול דין תבוטל אם יוכח שהמוריש לא היה כשיר לערוך אותה. חשוב לדעת כי לא כל פסול דין ייחשב כאדם לא כשיר לערוך צוואה. אם יינתן אישור רפואי המעיד על כשירות המוריש, ניתן יהיה להכיר בצוואתו.
צוואת קטין: האם קטין יכול לערוך צוואה?
קטין, מתחת גיל 18, נחשב פסול דין ולא יכול לערוך צוואה. הצעה לחוק החדש עשויה לאפשר לקטינים מעל גיל 15 לערוך צוואה, אך נכון לעכשיו הצעה זו לא התקבלה.
האם אדם שמונה לו אפוטרופוס יכול לערוך צוואה?
אדם שממונה לו אפוטרופוס לא בהכרח נחשב פסול דין. אם אותו אדם מסוגל להבין את משמעות הצוואה, הוא רשאי לערוך צוואה. במקרה כזה, תדרשו לאישור רפואי שמאמת את כשרות המוריש לערוך את הצוואה.
אפוטרופוס ושינוי צוואה
אפוטרופוס לא יכול לשנות או לערוך צוואה בשמו של האדם שמונה לו. רק המוריש עצמו יכול לשנות את צוואתו.
התנגדויות לצוואה של פסול דין
צוואות של פסולי דין עשויות להיתקל בהתנגדויות. התנגדויות עשויות להתבסס על טענות של:
- פסול דין – אם המוריש לא היה כשיר להבין את משמעות הצוואה.
- השפעה בלתי הוגנת – אם האפוטרופוס השפיע על המוריש בניגוד לרצונו.
- חוסר הבנה – אם המוריש לא הבין את תוצאות הצוואה.
האם אפוטרופוס יכול לרשת?
אם הצוואה מציינת את האפוטרופוס כיורש, הוא יירש את חלקו, אך רק אם הצוואה נעשתה כאשר המוריש היה צלול ובריא.
איך להתמודד עם התנגדות לצוואה של אדם שמונה לו אפוטרופוס?
כדי להתמודד עם התנגדות לצוואה, יש לפנות לייעוץ משפטי ולבצע את הצעדים הנדרשים כדי להבטיח את תוקף הצוואה. תיעוד מדויק וחוות דעת רפואית מאומתת חשובים במיוחד.
פסילת צוואה שנעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה
צוואה תפסל אם נעשתה בשעה שהמצווה לא ידע להבחין בטיבה של צוואה. הפסיקה קבעה את התנאים לפסילה: על המוריש להבין שהוא חותם על צוואה, לדעת מהו היקף רכושו ולמי הוא נותן אותו, ולהיות מודע לציפיות של אלה שהוא מיטיב עימם.
האם כל מחלת נפש מונעת עריכת צוואה?
לא כל מחלת נפש מונעת עריכת צוואה. צוואה לא תיפסל רק בשל מחלת נפש, אלא אם היא משפיעה על כושר שיפוטו של המוריש ומונעת ממנו להבין את משמעות הצעד. יש דרגות שונות של חולי נפש, ומצבים שונים יכולים להוביל לפסילת צוואה.
פסיקת בעניין אישור צוואה
ב-עא 851/79 שולמית בנדל נ' דורון בנדל קבע בית המשפט העליון:
"9. הגבלת כשרות זו, הנובעת מחוסר היכולת להבחין בטיבה של צוואה, אין עניינה בסטטוס של המצווה אלא במצבו הנפשי והגופני בשעת עריכת הצוואה. סטטוס של קטינות או פסלות מביא לבטלות הצוואה, גם אם הקטין או פסול הדין ידעו להבחין בטיבה של צוואה. ואילו בענייננו הצוואה תהא בטלה, רק אם יוכח – בעדות רפואית או אחרת – כי המצווה לא ידע להבחין בטיבה של הצוואה. נטל השכנוע בעניין זה מוטל על הטוען לחוסר כשרות זו (ראה: ע"א 190/68 [1]). חומר הראיות צריך להתייחס למועד עריכת הצוואה. על כן תקפה צוואה, שנעשתה בתקופה, שבה ידע המנוח להבחין בטיבה, גם אם לפני כן ולאחר מכן השתנה המצב (lucidum intervalum) (ראה: הצעת חוק הירושה (משרד המשפטים, תשי"ב) 75).
.10"לא ידע להבחין בטיבה של צוואה" מהו? ביטוי זה לא הוגדר על-ידי המחוקק, ואין זה רצוי, כי אנו נקבע בו מסמרות. המחוקק קבע אך הנחיה כללית, אשר מטרתה לבחון, אם המצווה היה מודע למהות מעשיו ותוצאותיהם. בהקשר זה ניתן לקחת בחשבון את מודעתו של המצווה לעובדה שהוא עורך צוואה, את ידיעתו על דבר היקף רכושו ויורשיו, ואת מודעותו לתוצאות עשיית הצוואה על יורשיו … המשקל, שיינתן לשיקולים אלה ואחרים, הוא דבר המשתנה מעניין לעניין, על-פי נסיבותיו של כל מקרה ומקרה."
בע"א 7506/95 שוורץ נ' בית אולפנא בית אהרון וישראל קבע בית המשפט העליון:
"10. השאלה אם הבין המנוח את טיב הצוואה שעליה חתם נבחנת על-פי הנסיבות המתקיימות בעת עריכת הצוואה עצמה. כבר נפסק כי "גם מקום בו סבל פלוני מרגעים או אף מתקופות שבהן נתערפלה דעתו, הרי אם מצא בית המשפט כי היה צלול ביום עשיית הצוואה – ולא כל שכן, אם כך היו פני הדברים במועד עשייתה הלכה למעשה – הריהו רשאי וצריך לקבוע, כי פלוני 'הבין את טיבה' של הצוואה שעה שעשה אותה" … משהייתה בפני בית-משפט קמא עדות הנוטריון, המלמדת על כשירותו של המנוח במעמד עריכת הצוואה עצמו להביע את רצונו ולהבין את טיבה, ומשנתקבלה עדות זו על-ידי השופט המחוזי כמהימנה – רשאי היה להעדיפה מעדויות אחרות, ולבסס עליה את מסקנתו בדבר יכולתו של המנוח להבחין בטיבה של הצוואה בשעה שנעשתה."
פסילת צוואה והעדר כשירות לצוות – סיכום
העדר כשרות לצוות מובילה לפסילת צוואה. אולם לא בכל מקרה יקבל בית המשפט טענה בדבר העדר כשרות לצוות, אלא יבחן את המקרה לגופו. האם מדובר בקטין או פסול דין והאם המצווה ידע והבין מה מהות הצוואה שערך.
על מנת לקבל יעוץ וטיפול מקצועי של עורך דין ירושות וצוואות התקשרו עכשיו: 03-5758484.
משרדו של עו"ד ונוטריון יצחק גולדשטיין מתמחה במגוון שירותים משפטיים הקשורים לשמירת העושר המשפחתי, לרבות עריכת צוואה, בקשה לצו ירושה, בקשה לקיום צוואה, התנגדות לצוואה, ניהול עיזבון, עריכת הסכמי חלוקת עיזבון והסתלקות מעיזבון, ניהול הליכים בבית המשפט לענייני משפחה ואצל הרשם לענייני ירושה, וליווי משפטי אישי ומסור.
הידע והניסיון המשפטי והכלכלי של משרדנו עומד לרשות לקוחותיו בתיקי עיזבון בהם מעורבים בדרך כלל היבטים עסקיים ומסחריים בקנה מידה משמעותי.
אם אתם מחפשים עורך דין מקצועי ושירות מצוין בתחומי הירושה, הצוואות והעיזבון, משרדנו עומד לרשותכם.