הסכם חיים משותפים בין ידועים בציבור
מהו הסכם חיים משותפים בין ידועים בציבור שנקרא גם הסכם ממון בין ידועים בציבור או הסכם זוגיות? מה ההבדל בינו לבין הסכם ממון רגיל ללא נישואין?
מהו הסכם חיים משותפים?
מדובר בהסכם בכתב בין ידועים בציבור, בו קובעים הוראות בדבר חלוקת רכוש בעת סיום הזוגיות. לפני עריכת ההסכם מומלץ לדון עליו ברגישות בין בני הזוג, ולהבהיר שהדבר יביא לרגיעה בתחומים הכלכליים בכך שכל אחד ידע בדיוק מה מצבו, כך שהאינטרס הוא משותף. את ההסכם עורך בד"כ עו"ד אחד משותף לשני הצדדים.
למה צריך הסכם ממון בין ידועים בציבור?
מדוע צריך הסכם חיים משותפים? הסיבה לכך היא פסיקת בתי המשפט שקובעות כי במקרים מסוימים יש שיתוף בנכסים גם בין ידועים בציבור, אפילו ברכוש שרשום ע"ש אחד מבני הזוג. כוונת שיתוף נלמדת לעתים משימוש משותף כמו מגורים בדירת אחד מבני הזוג. אם אין כוונה לשתף, צריך לעשות חוזה בו יכתב מפורש שאין כוונה כזו.
מה ההבדל בין הסכם ממון לבין הסכם חיים משותפים?
מה ההבדל בין הסכם חיים משותפים לבין הסכם ממון? לכאורה מדובר בהסכמים דומים, אך למעשה יש ביניהם הבדלים. מטרתם של ההסכמים דומה, לקבוע מהם היחסים הכלכליים בין בני הזוג או הידועים בציבור.
הסכם ממון נקבע בחוק יחסי ממון, הוא נערך בין בני זוג נשואים או כאלה העומדים להינשא בקרוב. את ההסכם מאשרים בבית משפט או אצל נוטריון.
לעומת זאת הסכם חיים משותפים לא נקבע בחוק. מדובר בהסכם ככל חוזה אחר. הוא נערך בין ידועים בציבור, ואין חובה לאשר אותו בפני בית משפט או נוטריון (אף שהדבר אפשרי ורצוי). כוחו של הסכם בין ידועים בציבור אינו חזק כמו הסכם ממון שמקבל תוקף מבית המשפט, אלא יש לו תוקף כמו כל חוזה בין אנשים.
הסכם ממון בין ידועים בציבור – יתרונות
למרות חסרונו של ההסכם בכך שאין לו תוקף מבית המשפט הרי שיש לו מספר מעלות. בין היתר ניתן לכלול בו פרטים שאינם כלכליים שלא נכתבים בהסכם ממון; הוא תקף מיד בחתימתו ללא צורך בקבלת אישור בית המשפט; הסדרת חילוקי הדעות עתידיים בין בני הזוג, כגון: האם נחשבו לידועים בציבור, מהי התקופה, מהי חלוקת הרכוש. באמצעות עריכת החוזה, יש שקט תעשייתי, ומניעת סכסוכים עקב אי וודאות.
הוראות הסכם ידועים בציבור
הסכם חיים משותפים יכלול בדרך כלל את הפרטים הבאים: הצהרה על זוגיות וניהול משק בית משותף מתאריך מסוים; פירוט הנכסים שכל צד הביא עמו; מהו הרכוש שכל צד ייקח עמו באופן בלעדי בעת פרידה; מה הרכוש שיחולק וכיצד הוא יחולק; מה דינו של רכוש שיירכש במשך השנים, דמי שכירות או כספים שיתקבלו בירושה; מה דינם של חובות כל צד עם כניסתו לזוגיות או לאחר מכן; כיצד ישולמו הוצאות משק הבית (חשבון משותף, או כל צד ישלם חלק ומה שיעור החלק); תהליך פרידה והפרדת הרכוש אם יהיו.
על ההסכם לדון באפשרות של מכירת נכסים או החלפת נכסים תוך כדי הזוגיות. במקרה של מגורים בביתו של אחד מבני הזוג שלא על מנת להפכו לרכוש משותף, יש להדגיש זאת במפורש.
מלבד הנושאים הכלכליים רצוי לדון גם בנושאים אחרים, כגון במקרה שיש ילדים משותפים לקבוע זמני משמורת, מזונות וכו'.
הצדדים להסכם יאשרו כי חתמו עליו מרצונם החופשי לאחר שקראו והבינו את כל האמור בו.
הסכם חיים משותפים וצוואה
כאשר עורכים הסכם זה, חשוב לערוך גם צוואה לכל אחד מהצדדים. הסיבה היא שהסכם אינו קובע כיצד יחולק העיזבון אלא מהו העיזבון. לא ניתן לקבוע הוראות ירושה אלא בצוואה בלבד. לכן אם רוצים להוריש נכס מסוים לידוע בציבור או ילד, יש לכתוב זאת בצוואה.