הסכם ממון פרק ב'

מדוע אסור לוותר על הסכם ממון פרק ב', מה יעלה בגורל הנכסים שלך אם לא תחתום עליו ותתגרש שוב. והאם צריך גם הסכם הממון וגם צוואה? אחד המקרים השכיחים בהם זוג מחליט לערוך הסכם ממון הוא בזוגיות בנישואים שניים. שלב זה הינו בדרך כלל לאחר שבני הזוג כבר צברו רכוש, פעמים רבות הם גם מבקשים לשמור על הנכסים לטובת ילדיהם מהנישואים הראשונים. הסכם ממון בפרק ב' יכול להגביר את תחושת הביטחון ולאפשר כניסה לזוגיות ממקום נקי ולהפחית חרדה. במקביל לחוזה הזוגי חשוב לערוך גם צוואה על מנת להגן על חלוקת הרכוש לאחר הפטירה.

מדוע חשוב לערוך הסכם ממון בזוגיות בפרק ב'?

הסכמי ממון חשובים גם בנישואים ראשונים. אולם עריכת הסכם בזוגיות פרק ב' חשוב במיוחד מ-3 סיבות:

  1. קשר שני מגיע לרוב בגיל מאוחר יחסית, לאחר שבני הזוג הצליחו לצבור רכוש מהעבר ואינם רוצים "לצבוע" את הרכוש הזה. כרכוש משותף.
  2. פעמים רבות מגיעים לנישואים שניים עם ילדים מנישואים קודמים שיש לדאוג להם.
  3. אתם למודי ניסיון מכך שיש חשש לפרידה, ולכן כדאי לתכנן מראש כיצד היא תיראה לפחות מהבחינה הכספית כלכלית.

האם הסכם ממון פרק ב' תקף במקרה מוות?

הסכם ממון נועד להסדיר את חלוקת הרכוש בין בני הזוג במקרה של פרידה שזה גירושין או מוות. כלומר הוא קובע מה מהרכוש שייך לכל אחד מבני הזוג.

יחד עם זאת לגבי אותו אחד שנפטר ההסכם הזוגי אינו קובע מי יהיו יורשי הרכוש של הנפטר. לא ניתן לקבוע חלוקת רכושו של אדם ללא עריכת צוואה כחוק.

לכן – חלוקת רכוש עיזבון המנוח נעשית לפי חוק הירושה – חלוקת ירושה על פי דין. במקרה שיש צוואה החלוקה נעשית על פי צוואה.

חשיבות עריכת צוואה בנישואים שניים

מכאן נובעת החשיבות הרבה של עריכת צוואה כאשר מתחתנים פעם שנייה.

ברירת מחדל של חוק הירושה, שבן הזוג יורש מחצית והילדים יורשים מחצית. התוצאה היא שמחצית מהרכוש שעמלתם עליו לא יעבור לילדיכם אלא לבן / בת הזוג ולאחר מכן לילדיו.

מכאן שיש חובה לערוך צוואה בנישואי פרק, במקביל להסכם ממון כאמור לעיל.

מה קורה לנכסים אם לא חותמים על הסכם ממון?

אם נכנסתם לפרק ב' בחיים עם נכסים קודמים, לפי החוק היבש הם יישארו שלכם גם ללא עריכת הסכם ממון בין בני זוג. עם זאת, כידוע לכל כלל יש יוצא מן הכלל, וזה נכון במיוחד בתחום המשפט.

אם למשל הייתה בבעלותכם דירה, מכרת אותה והכנסתם את הכסף ממכירתה לחשבון משותף, הרי שכעת הכסף שייך לשניכם, ובמקרה של גירושין תתחלקו בו שווה בשווה.

גם מגורים משותפים בדירה עלולים לגרום לבית המשפט להחליט שהייתה כוונה לשתף אותה.

אפילו הכנסת דמי השכירות לחשבון משותף עלולה להוביל לטענה שהייתה כוונה לשתף את הדירה.

גם במקרה אחר שבו בן הזוג המליץ לך רק על פעולות פיננסיות מסוימות בכספך, ייתכן שהוא יהיה זכאי לקבל חלק מהכסף שהרווחת כתוצאה מייעוץ שלהם במקרה של גירושין.

סיכום

זוגיות בפרק ב' מחייבים הכנה ותכנון בעזרת עו"ד משפחה מקצועי. בכלל החיים בנישואין שניים מזמנים אתגרים ושינויים. כך רק למשל עולה השאלה האם כדאי מגורים משותפים או שניתן למסד קשר טוב ללא מגורים משותפים. לכך מתווספות השאלות לגבי הדאגה לעתיד הכלכלי שלנו ושל הילדים מנישואים ראשונים.

עורך דין גירושין יוכל לסחוט מכם כל שקל קטן שחשבתם שהוא שלכם. לכן חשוב שתתכוננו ותתכננו את הכל מראש בעזרת עורך דין הסכם ממון.

דילוג לתוכן