"יורש במקום יורש"

מהו תנאי "יורש במקום יורש" בצוואה? מדובר על תנאי מיוחד שקובע חלוקה ליורש מסוים או יורש חליפי. מדוע לעשות צוואה כזו, ובאילו מקרים יקבל השני את חלקו במקומו של הראשון? כל המידע >

יורש במקום יורש

בצוואה רגילה מוריש אדם את נכסיו לאדם או מספר אנשים. הוא יכול גם להוריש מנה מסוימת לפלוני. במקרים אלו לאחר הוצאת צו קיום צוואה, היורש קיבל את הנכסים באופן מוחלט ויכול לעשות בהם כרצונו.

בצוואת "יורש אחר יורש", הראשון אינו יכול לצוות את הנכסים לאחר, אלא לאחר פטירתו הם יעברו למי שציווה המצווה הראשון. ראינו כי למרות שאותו יורש אינו יכול להוריש את הנכס לאחר, קיים חשש לא מבוטל שהוא יבזבז את הנכס, כך שלשני לא יישאר כלום. עו"ד מומחה לצוואות ידאג לנסח את צוואת המוריש הראשון כך שהמקבל הראשון לא יוכל לבזבז את הנכסים, אלא רק ליהנות מהם בצורה סבירה בימי חייו.

צוואת "יורש במקום יורש", משמעותה הורשת מלוא הזכויות לראשון, אך אם הראשון לא יזכה, אז השני ירש את מלוא הזכויות. המצווה רשאי לצוות בדרך זו גם ליותר משני אנשים.

צוואה זו היא חידוש, שכן המגמה היא למנוע שליטה של המנוח על נכסיו לאחר פטירתו.

תנאי מורכב בצוואה – מדוע?

מתי חשוב להורות בצוואה על יורש חליפי? אחת הדוגמאות הנפוצות היא כאשר בצוואה ישנה הוראה לטובת חבר קרוב של המצווה או לטובת מטפל. ברור שהמצווה מעוניין להיטיב עם אדם ספציפי, אולם מה קורה אם אותו אדם נפטר לפני המצווה? במקרה כזה לפי סעיף 49 לחוק הירושה, יורשיו של היורש הם שיזכו בחלק המגיע ליורש, והרי זו אינה כוונת המצווה. לכן בצוואה יש לפרט כי במקרה של פטירת אותו חבר או מטפל, לא יורשיו הם שיקבלו את החלק בירושה אלא יורשים אחרים שיפורטו.

צוואת יורש במקום יורש – מתי השני זוכה?

נשאלת השאלה, באילו מצבים השני יזכה בצוואה חלף הראשון.

ס' 41 לחוק הירושה קובע, שהשני יורש את המנוח ולא הראשון בכל אחד מהמקרים הבאים:

  • הראשון נפטר לפני המצווה.
  • הראשון פסול מלרשת את המצווה.
  • הראשון הסתלק מחלקו שלא לטובת בן-זוגו, ילדו או אחיו של המוריש.

הוראת יורש במקום יורש בצוואה הדדית

אחד הדוגמאות הנפוצות להוראת יורש במקום יורש הינה בצוואה הדדית בין בני זוג. במקרה זה מצווים בני הזוג את חלקם לבן זוגם, ואם הוא כבר נפטר אז הירושה תהיה לילדיהם.

כך הם דואגים לעצמם ולבן זוגם כל עוד אחד מהם בחיים, וכן דואגים לילדיהם לאחר אריכות ימיהם.

כזכור, לא ניתן לבטל צוואה הדדית, ולכן בן הזוג שנפטר ראשון, יודע שילדיו יקבלו את ירושת בני הזוג לאחר פטירת שניהם. בן הזוג שנשאר בחיים לא יוכל לצוות את חלקו לאדם אחר, אחרי פטירת המנוח.

על מנת לקבל יעוץ וטיפול מקצועי של עורך דין ירושה צוואות ועזבון התקשרו: 03-5758484.


משרדו של עו"ד ונוטריון יצחק גולדשטיין מתמחה במגוון שירותים משפטיים הקשורים לשמירת העושר המשפחתי, לרבות עריכת צוואה, בקשה לקיום צוואה, התנגדות לצוואה, ניהול עיזבון, עריכת הסכמי חלוקת עיזבון, ניהול הליכים בבית המשפט לענייני משפחה ואצל הרשם לענייני ירושה, וליווי משפטי אישי ומסור.

הידע והניסיון המשפטי והכלכלי של משרדנו עומד לרשות לקוחותיו בתיקי עיזבון בהם מעורבים בדרך כלל היבטים עסקיים ומסחריים בקנה מידה משמעותי.

אם אתם מחפשים עורך דין מקצועי ושירות מצוין בתחומי הירושה, הצוואות והעיזבון, משרדנו עומד לרשותכם.

דילוג לתוכן