ירושה בחיים – הסכם מתנה מול צוואה
ירושה בחיים – הסכם מתנה מול צוואה – אם אתם מעוניינים להעביר נכסים לילדכם ודאי תהיתם האם עדיף לעשות זאת בצוואה או לתת מתנה מחיים (הנקרא גם: חלוקת ירושה בחיים)? ישנם מספר שיקולים שעליכם לשקול בשאלה זו. בין היתר, יחס עם הילד מקבל המתנה; יחס עם ילדים או יורשים אחרים; האם תזדקקו לנכסים אלו בעתיד; שמירה על העסק; שיקולי מיסוי. להלן נפרט אודות שיקולים אלו בהרחבה.
התנגדות לצוואה – סכסוכי ירושה
חלוקת נכסים בצוואה עלולה לגרום סכסוכי ירושה וכן התנגדויות לצוואה. אתם ודאי לא מעוניינים במלחמות אלו לאחר פטירתכם. סכסוכי ירושה אף עלולים למנוע הנאה מהיורש בצוואה.
מתנה בחיים מעוררת פחות מריבות ומלחמות מאשר העדפה של ילד מסוים בצוואה.
על פניו בנתינת מתנה בחיים (ירושה בחיים) מתבטל הסיכון האמור וזה שיקול לטובת מתנה מחיים. אולם צריך לדעת שגם על מתנה מחיים ניתן במקרים מסוימים לערער שטענה שניתנה עקב השפעה בלתי הוגנת.
חלוקת ירושה בחיים לצורך שמירה על העסק?
שיקול נוסף לטובת מתנה, הוא שמירה על שלמות נכס או עסק. מה הכוונה? ירושה של נכס או עסק עלולה בסיכוי גבוה להוביל למכירתו בגלל השליטה על ידי מספר אנשים. אם חשוב לכם לשמור על עסק שבניתם חשוב להסדיר זאת מחיים, או בצוואה מסודרת ומדויקת.
מיסוי מתנה מחיים
נתינת מקרקעין במתנה מחייבת במעין מס מתנה של תשלום שליש ממס הרכישה שהיה אמור להיות ברכישה. כמו כן מקבל המתנה לא יכול למכור את הדירה בפטור ממס רכישה במשך תקופת צינון של מספר שנים.
מס ירושה או מס עיזבון לעומת מתנה מחיים
בעבר היה בישראל מס עיזבון. כיום אין בישראל מס עיזבון או מס ירושה, אולם הדבר עלול להשתנות, וכך עלול היורש שקיבל כספים לשלם מס שלא היה משלם אם היה מקבל מתנה מחיים. לעומת זאת אם זאת מתנה של דירה, במתנה מחיים ישלם מקבל המתנה שליש ממס רכישה שהיה משלם אם היה קונה את הדירה, אך בירושה לא ישלם מס על הירושה, לפי המצב הנוכחי בו עדיין אין מס ירושה.
חזרה ממתנה או ביטל מתנה מחיים
אם בחרתם לעשות חלוקת ירושה בחיים, מה תעשו אם הילד יבגוד בכם, או אם תצטרכו את הנכס כדי לחיות יותר טוב? במקרה של מתנה מחיים אתם עלולים למצוא עצמכם בידיים של מקבל המתנה ללא יכולת לחזור בכם. בצער רב ניתן לומר שאם תתנו את כל רכושכם בחיים, אף אם לא תזדקקו לו, תראו פחות את הילדים. יש לסייג כי את הבעיה של חזרה ממתנה ניתן לפתור באופן חלקי, ולכן אם בחרתם במסלול זה היוועצו עם עו"ד לגבי אופן נתינת המתנה.
לעומת זאת בצוואה אתם יכולים לשנות אותה בכל עת שתחפצו (חריג: בצוואה הדדית יש קושי לשנות לאחר פטירת בן הזוג).
חזרה מהבטחה לתת מתנה ומתנה בתנאים
ניתן לחזור ממתנה שלא הושלמה, כגון מקרקעין שלא נרשמו. חזרה זו מותנה בשינוי לרעה במצבו של נותן המתנה, או שמקבל המתנה לא שינה מצבו על סמך ההבטחה, או התנהגות מחפירה לנותן המתנה או בן משפחתו. כ"כ ניתן ליתן מתנה על תנאי. למשל אפשר להתנות את המתנה בתשלום חודשי, או מגורים בדירה עד גיל 120 וכו'. לפני שאתם מקבלים החלטה בעניין כה מהותי חשוב שתיוועצו בעורך דין ירושה שידע לכוון אתכם לצעד הנכון עבורכם.
על מנת לקבל יעוץ וטיפול מקצועי של עורך דין ירושה, צוואה ועיזבון התקשרו: 03-5758484.