עמוד הבית >> עורך דין מקרקעין >> מדריכי מקרקעין >> ארנונה – גביה מנהלית

ארנונה – גביה מנהלית

עורך דין חובות ארנונה – מהי גביה מנהלית של ארנונה? והאם גביה לא חוקית באמצעת הטלת עיקולים הינה עילה לתביעת לשון הרע? על כך במאמר מאת עורך דין לארנונה יצחק גולדשיין.

עורך דין חובות ארנונה – הליכי גביה מנהלית

הארנונה העירונית המוטלת על מחזיק בנכס הינה אחד המיסים הפחות אהודים. פעמים רבות מדובר במס גבוה ביותר, במיוחד כשהוא מוטל על עסקים (חנויות, משרדים וכיו"ב), בעוד התמורה שמקבל האזרח לאותו מס לא ממש גלויה לעין. חיובי הארנונה צומחים מידי שנה בכמה אחוזים, בעוד הכנסות העסק לא תמיד עולות בשיעור דומה.

רבים מוצאים עצמם, ולא תמיד באשמתם, מול הליכי גביה דרסטיים בהם נוקטת הרשות המקומית, אשר המחוקק נתן לה היתר לשלוח יד לכיסו של האזרח. היתר זה מנוצל לעיתים קרובות, עד כי האזרח חש עצמו כמי שעומד מול מערכת בירוקרטית מאיימת, ואינו יודע כיצד נקלע אליה וכיצד ייחלץ ממנה. במקרים אלו מומלץ להתייעץ עם עורך דין ארנונה.

ידועה הבדיחה על סועד במסעדה המגלה בחשבון חיוב בגין מנה בשם "מצליח", שאינה זכורה לו. לשאלתו מהי מנה זו משיב המלצר: "פעם זה מצליח ופעם לא, הפעם – לא". לא תמיד הליכי הגביה צודקים, ולפעמים הם נעשים בשיטת מצליח. לעיתים נדרשת פניה לבית המשפט על מנת לבטל את הליכי הגביה הדורסניים.

גביית ארנונה – גביה מנהלית, תביעה משפטית או גביה פסיבית

בהתאם לפקודת העיריות, יכולה עירייה לפעול באחד משני הליכי גביה – הגשת תביעה לבית משפט, ולחלופין הליכי גביה מנהליים, המאפשרים הטלת עיקולים ללא צורך בפסק דין. בית המשפט המחוזי בתל אביב בשבתו כבית משפט לעניינים מנהליים (עתמ (ת"א) 37776-04-11 דן פרידמן נ' עירית חולון) קבע לאור לשון החוק והנחיית היועץ המשפטי לממשלה כי מדובר במסלולים חלופיים, אשר העירייה אינה רשאית להפעילם בו זמנית.

לצד מסלולי גביה אלו קיים הליך גביה שלישי המכונה "גביה פסיבית" – העירייה מסרבת ליתן אישור להעברת הנכס בטאבו כל עוד לא סולקו כל החובות.

שאלת חוקתיות הליכי הגביה המנהליים

הליכי הגביה המנהליים נועדו לאפשר לרשות לגבות חובות ביעילות, אך אליה וקוץ בה. העיריות מנצלות הליכים אלו גם כאשר יש שאלה האם בכלל קיים חוב. בית המשפט המחוזי בחיפה (עתמ (חי') 3061/06 רכבת ישראל בע"מ נ' עיריית חדרה, כב' השופט גינת) מתח ביקורת חריפה על הליכי הגביה המנהלית, שכן בניגוד להליך גביה רגיל בו מברר בית משפט האם בכלל קיים החוב, ורשם ההוצאה לפועל מפקח על הליכי הגביה, מאפשרת הגביה המנהלית לרשות המקומית לעקוף באופן אבסורדי את המסננות השיפוטיות, להחליט על פי שיקול דעתה הבלעדי הן על החוב, והן על הליכי הגביה שיינקטו, ובכך נוצר פתח לשרירותיות.

בית המשפט המחוזי (כב' השופט גינת) העלה תהיות באשר לחוקתיות הליכי הגביה המנהלית, הפוגעים בקנינו של האדם, בניגוד להוראות חוק יסוד: כבוד האדם וחרותו. מסקנתו העיקרית של בית המשפט הייתה שבדרך כלל הליכי גביה מנהליים, הנעשים בלא שניתן תחילה פסק דין, אינם מוצדקים, אינם סבירים, ואינם מידתיים.

בערעור שהוגש על החלטה זו (עע"ם 8380/07) קבע בית המשפט העליון (כב' השופט א' גרוניס) כי הסוגיה בדבר תוקפם של הליכי גביה מנהליים הינה אכן סוגיה חשובה, אלא שבנסיבות המקרה לא היה מקום להכריע בסוגיה זו, משום שהיא הועלתה ביוזמת בית המשפט, ולא ע"י העותרת. משכך, הורה בית המשפט להחזיר את העניין לבית המשפט קמא, תוך שהוא קובע קביעה חריגה למדי, כי העתירה תידון בפני שופט אחר…

עיקולים מנהליים שהוטלו שלא כדין – לשון הרע

עיקול המוטל על נכסיו של אדם (חשבונות בנק, ספקים, לקוחות וכיו"ב) גורם לפגיעה קשה בשמו הטוב ויכול להוות עוולה של לשון הרע. ואכן, בשורה של פסקי דין חייבו בתי המשפט את העיריות לפצות אזרחים בגין עיקולים שהוטלו שלא כדין.

בפסק דין שניתן לאחרונה בבית משפט באילת (א"מ 5048-11-12 ביטון נ' עיריית אילת), נקבע כי על העירייה לעמוד באותן חובות בסיסיות המוטלות על גוף מנהלי, ולהפעיל את סמכותה במקרים המתאימים מתוך שיקול דעת, במשורה, בזהירות, בהגינות, ביושר, בתום לב, בסבירות, ללא שרירות וללא משוא פנים.

נפסק כי עיקול שהוטל שלא כדין על חשבון בנק מהווה פרסום לשון הרע, אף אם סכום העיקול נמוך, שכן העיקול מציג את האדם כמי שאינו משלם את חובותיו, עד כי לא היה מנוס מהטלת עיקולים על רכושו. פרסום כזה עלול לבזות את האדם, להשפילו בעיני הבריות, לעשותו מטרה לבוז או ללעג ולפגוע בשמו הטוב, הן בעיניו של בנקאי סביר והן בפני כל מי שידיעה זו הגיעה לאוזניו. מכאן שהטלת עיקול עשויה להוות עוולת לשון הרע, על פי סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע.

לאור קביעות אלו חייב בית המשפט את העירייה לשלם לתובע סך כולל של 55,000 ₪ (פיצוי + הוצאות).

מוסר השכל – אדם מהשורה הנתקל בקושי להתמודד עם חיובים והליכי גביה הננקטים שלא כדין, בשיטת "מצליח", יידע כי עמידה על זכויותיו בעזרת עורך דין ארנונה יכולה להשתלם במקרים רבים.


עורכי דין חובות ארנונה

משרדנו נותן ליווי אישי ומקצועי ללקוח בכל אחד מהשלבים הקשורים לרכישת הדירה. הידע הרב, הניסיון, ההבנה והאוריינטציה העסקית של עורכי הדין במשרדנו עומדים לרשות הלקוחות, ומסייעים להשגת התוצאות הטובות ביותר.

משרד עורכי דין מקרקעין – יצחק גולדשטיין – ידוע ברמתו המקצועית הגבוהה, בחתירה המתמדת והבלתי מתפשרת להשגת התוצאה הטובה ביותר עבור הלקוח, בנאמנות לענייניו של הלקוח, בשמירה על האינטרסים שלו, ובעמידה על זכויותיו, והכל תוך מתן שירות אישי, אדיב, איכותי ומקצועי בזמינות ללקוח.

לתיאום פגישת יעוץ התקשרו: 03-5758484 או פנו במייל: main@ygoldlaw.co.il.

דילוג לתוכן