חלוקת ירושה בין אחים

חלוקת ירושה בין אחים

כיצד מתבצעת חלוקת ירושה על פי דין בין אחים? כיצד מתבצעת חלוקת ירושה בין ילדי המנוח/ה? מה שונה חלוקת ירושה בין בן זוג וילדים לבין מצב רגיל של חלוקת ירושה בין יורשים? וכיצד למנוע סכסוכי ירושה בין אחים כל התשובות לפניכם מאת עורך דין צוואות וירושות יצחק גולדשטיין.

קרא בנושא חלוקת ירושה:

ירושה על פי דין אחים – הקדמה

חלוקת ירושה בין האחים מתחלקת למספר מקרים שיפורטו בהמשך:

  • חלוקת ירושה על פי צוואה.
  • חלוקת ירושה ללא צוואה.
  • חלוקת ירושה כשנערך הסכם ירושה בין אחים.
  • חלוקת ירושה כשנעשתה הסתלקות מירושה (הנקראת גם – הסתלקות מעיזבון) או הסתלקות מצוואה.

איך מתחלקת ירושה – בן זוג ופרנטלות (מעגלי הירושה)

בחוק הירושה נקבעו הוראות ברורות לדרך חלוקת ירושה ללא צוואה. המחוקק ביסס את דרך החלוקה על פי העדפות הציבור הישראלי.

בן זוג

לבן זוג ישנו דין מיוחד. אם המוריש הניח ילדים, נכדים  או הורים – הם נוטלים מחצית ובן הזוג מחצית. אם המוריש השאיר רק אחים, אחיינים או סבים – הם נוטלים שליש ובן הזוג נוטל שני שליש.

פרנטלות (מעגלי) ירושה

כאשר הורה נפטר, היורשים הם בן הזוג והילדים. כאשר בן הזוג אינו בחיים, היורשים הבלעדיים הם ילדי המנוח.

אם למנוח אין צאצאים, היורשים הם הורי המנוח, או אחים של המנוח.

ילדי המוריש קודמים להוריו, והוריו קודמים להורי הוריו.

מהי חלוקת ירושה בין אחים?

הכוונה  לחלוקת ירושה של הורים בין ילדיהם.

יש המכנים בשם זה גם מקרה בו אדם יורש את אחיו. אולם לצורך מאמר זה, מדובר על מצב שבו ילדים יורשים את הורה / הוריהם המנוחים ומבצעים חלוקה ביניהם.

חלוקת ירושה על פי צוואה

חלוקת הירושה בין האחים, כאשר המנוח ערך צוואה, תעשה על פי הצוואה. זאת גם אם נקבעו הוראות המעדיפות ילד אחד על אחר, או אפילו מנשלות אחד מהילדים.

במרבית המקרים מצווה עורך צוואה לא במטרה לנשל או להעדיף, אלא להפך ליצור שלום בית. כיצד? למשל באמצעות חלוקת נכסים, כך שיהיו פחות שותפויות בנכסים, וכל ילד יקבל נכס נפרד. או למשל, העדפה מתקנת, לתת יותר לילד שקיבל פחות בחיים.

נוטריון במרכז

חלוקת ירושה ללא צוואה

חלוקת ירושה בין אחים ללא צוואה, תהיה על פי חוק הירושה, אשר קובע כי  כאשר אין למנוח בן זוג, החלוקה תהיה בחלקים שווים בין כל האחים, ילדי המנוח.

דוגמה לחלוקת ירושה בין אחים: אם ישנם שלושה ילדים ודירה אחת, כל ילד יקבל שליש דירה. אם ישנם שלוש דירות כל אחד יקבל שליש מכל דירה.

חלוקה ירושה בין אחים שעשו הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים

ראינו שחלוקת ירושה בין האחים מתבצעת בחלוקה שווה ביניהם, ללא פשרות. הדבר עלול להוביל לחיכוכים מיותרים, כאשר כל אחד ימשוך לצד אחר. ילד אחד ירצה להתגורר בנכס, השני להשכירו והשלישי למוכרו. במצב זה יתכן שהמחלוקת בין האחים תגרור אותם לתביעת פירוק שיתוף במקרקעין בין אחים. זהו מצב מיותר במקרים רבים, וכדאי להגיע להבנות ולהימנע ממנו.

הפתרון המועדף הוא הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים. באמצעות עריכת הסכם ירושה בין אחים יכולים היורשים לחלק את נכסי העיזבון כך שכל אחד יקבל חלק נפרד. חלוקה כזו לא חייבת במיסי מקרקעין כמו מס שבח ומס רכישה. לצורך כך גם ניתן לפצות את מי שקיבל פחות, מה שנקרא תשלומי איזון. אולם יש לשים לב שרק תשלומי איזון מתוך נכסי העיזבון לא יחויב במיסוי מקרקעין.

חלוקת ירושה בין אחים כשנעשתה הסתלקות מירושה

ישנם שתי אפשרויות להסתלקות אח מירושה. א. כאשר אחד מהאחים מסתלק מהירושה שלא לטובת מישהו – חלקו מתחלק בין כל האחים. ב. הסתלקות לטובת אחד האחים – אותו אח מקבל 2 חלקים.

הסתלקות כזו יכולה להיעשות לצורך עזרה לאח בקשיים כלכליים, לצורך איזון מתנות מחיים, ועוד.

משרד עורך הדין והנוטריון יצחק גולדשטיין מתמחה במגוון שירותים משפטיים לשמירה על עושר המשפחה, לרבות עריכת צוואה, הגשת צו ירושה, הגשת בקשה לצוואה, ערעור על צוואה, ניהול עיזבון וחלוקת רכוש, הסכמי ירושה לחלוקת עיזבון, ניהול הליכים מול הרשם לענייני ירושה ובבית המשפט למשפחה וליווי משפטי אישי ומסור. הידע הכלכלי והניסיון המשפטי הרב של משרדנו עומדים לטובת לקוחות המשרד בתיקי ירושה ומקרקעין בהם מעורבים לא פעם היבטים מסחריים ועסקיים.

אם אתם מחפשים עורך דין ירושה מקצועי, מומלץ ושירות מעולה בתחומי הירושה, צוואות ועיזבונות, לרשותכם משרד נוטריון ועורכי דין יצחק גולדשטיין. התקשרו עכשיו: 03-5758484.

עו"ד אבי גולדשטיין

עורך דין אבי גולדשטיין – עורך דין משנת 2012, מוסמך במנהל עסקים (MBA) מטעם אוניברסיטת תל אביב, יו"ר (משותף) של ועדת ירושה במחוז תל אביב של לשכת עורכי הדין. עוסק במשפט אזרחי-מסחרי, בדגש על מקרקעין, ירושות, צוואות ועיזבונות, וניהול תיקי ליטיגציה מורכבים.

תוכן עניינים
דילוג לתוכן