חטיפת ילדים
חטיפת ילדים ואמנת האג – מדי פעם עולה לכותרות מקרה שבו אחד ההורים חוטף את ילדיו למדינה זרה. אין זה משנה מה הסיבה שבגללה בחר אחד מן ההורים להרחיק כך מבן זוגו את ילדיהם המשותפים, ומוצדקת ככל שתהיה היא מעשה פסול שיש להימנע ממנו. לכל אדם שמורה הזכות לגדל את ילדיו, ולכל ילד שמורה הזכות להיות בקשר עם הוריו. חשוב לדעת כי מדינת ישראל חתומה על אמנת האג למניעת הרחקת ילד מהוריו ומחוייבת לפעול להחזרתו במהרה. במקרה הצורך חשוב להתייעץ בהקדם עם עורך דין לענייני חטיפת ילדים.
אמנת האג חטיפת ילדים
אמנת האג חטיפת ילדים, או בשמה המלא ״האמנה בדבר ההיבטים האזרחיים של חטיפה בינלאומית של ילדים״ נחתמה בעיר האג בשנת 1980 ועניינה משמורת ילדים עד גיל 16. האמנה קובעת כי על הילד לגדול בסביבתו הקבועה ואוסרת על העתקתו משם ללא הסכמת הוריו או האפוטרופוס שלו. כל מדינה החתומה על ההסכם מחוייבת להחזיר ילד שנחטף לתחומה ללא דיחוי אל זרועות ההורה שקיבל משמורת עליו. באופן זה קיוו מתכנני האמנה למנוע ככל הניתן חטיפת ילדים על ידי הורים גרושים או מסוכסכים.
ישראל ואמנת האג
בשנת 1991 הצטרפה ישראל לאמנת האג. באותה שנה נחקק חוק אמנת האג (החזרת ילדים חטופים), תשנ"א-1991.
כיום, ילד אשר נחטף לישראל או ממנה למדינה אחרת יושב אל ההורה בעל המשמורת מהר ככל האפשר. זהו צעד חשוב ביותר במניעת חטיפת ילדים על ידי הוריהם או בן משפחה אחר. מדינת ישראל יכולה לדרוש שיתוף פעולה ממדינות אשר חתומות על האמנה, ובמקרה של חטיפה למדינה שאינה חתומה, תאלצו להסתמך על כוונותיה הטובות של מערכת המשפט המקומית אשר תכריע את הדין על פי חוקיה.
האם ניתן למנוע חטיפת ילדים?
בהחלט. כל אדם החושש כי ילדיו עלולים להיחטף יכול להקדים תרופה למכה ולדרוש עיכוב יציאה מן הארץ עבור הילדים. בדרך זו, בן זוג המנסה להוציא את ילדיו מן הארץ ייעצר בשדה התעופה והילדים יושבו הביתה במהרה, זוהי הדרך הבטוחה והקלה ביותר למנוע מצב של חטיפה.
על מנת להוציא צו עיכוב יציאה מן הארץ יש לפנות לבית המשפט ולנמק את הבקשה בחשש כבד כי הילדים יחטפו. לרוב שופטים אינם מסרבים לבקשה וזאת משום שאין הדבר פוגע כלל בבן הזוג השני או מגביל את תנועותיו, ומצד שני מגביר את ביטחונם של הילדים.
מה אעשה עם חטפו את ילדיי?
לעתים בן זוג מחושב עשוי להעמיד פנים שהכל כשורה כדי לא לעורר את חשדו של בן הזוג השני, ולהבריח את הילדים ממש מתחת לאפו. במקרה כזה על בן הזוג השני לפנות מיידית למשטרה ולדווח על כך, לשכור עורך דין המתמחה בדין בין לאומי אשר יגיש בקשה למערכת המשפט של המדינה אליו נחטפו הילדים, ומשם יתנהל הכל דרך ערוץ בתי המשפט.
הטיפול בבקשה על ידי המדינה שאליה התרחשה החטיפה
ברגע שתתקבל בקשתכם תזומנו לדיון במדינה אליה התרחשה החטיפה. עורך הדין שלכם יתלווה אילכם ויכין את התביעה עבורכם, וייתכן שתזדקקו למתורגמן. במידה והמדינה אליה הוברחו הילדים חתומה על אמנת האג, הנושא יטופל בהתאם לאמנה. במידה ולא, הנושא יטופל באמצעות החוק המקומי של אותה המדינה, אך לרוב הנטייה היא להחזיר ילדים שנחטפו ולא לגרום להם סבל מיותר.
האם ייתכן מצב שהילדים יישארו עם בן הזוג החוטף במדינתם החדשה?
בהחלט כן. אמנת האג קבעה סעיפים מסייגים שבעטיים תישקל השארת הילדים הנחטפים בידי בן הזוג החוטף למרות המעשה הפסול שעשה. כמובן שכל מקרה נשקל לגופו ולכל סיפור המורכבות שלו, אך אלו המקרים שבהם עשוי השופט להכריע דווקא לטובת ההורה החוטף:
- אם חלפה יותר משנה מאז נחטפו הילדים ועד שהוגשה בקשה להשיבם, יתייחס השופט לשאלה האם כבר התאקלמו הילדים בסביבתם החדשה. אם יתרשם השופט כי הילדים חשים בנוח בסביבתם החדשה ונקלטו בה, הוא עשוי לסרב להשבתם וזאת על מנת לא לפגוע בהם שוב באמצעות עקירתם והעברתם לסביבה חדשה בפעם השניה בחייהם.
- אם ההורה הנוסף או האפוטרופוס לא נקטו שום פעולה על מנת לבקש את הילד בחזרה, אזיי לבית המשפט אין סמכות לדרוש את השבתו של הילד משום שאיש לא דרש זאת תחילה.
- אם התרשם השופט כי הילד עשוי להיחשף לנזקים נפשיים אם יוחזר, וכי סביבתו החדשה מיטיבה עימו, הוא עשוי להורות להשאירו במקומו עם ההורה החוטף.
- ילד אשר מסוגל לעמוד על דעתו יכול להביע את רצונו בפני בית המשפט. ילד אשר מצהיר על רצונו העז להשאר עם ההורה החוטף בסביבתו החדשה, יש להתחשב ברצונו כל עוד מובטח כי אינו נפגע מהחלטה זו פגיעה נפשית או אחרת.
חטיפת ילדים – ענישה והרתעה
מפאת החומרה של חטיפת ילדים והסבל הרב שעלול להיגרם להם ולהורה הנעזב עקב כך, קבעה אמנת האג עונשי מאסר ופיצוי כספי. הורה אשר חוטף את ילדו לחו״ל עשוי לעמוד בפני עונש מאסר, אולם מעשה הענישה אינו אוטומטי. כל מקרה נידון לגופו ולשופט יש את סמכות ההחלטה לגבי העונש הצפוי להורה שחטף. לרוב יושתו על ההורה החוטף הוצאות בית המשפט, אשר עלולות להגיע לסכומים גבוהים מאוד בשל עלויות הטיסה והשהות במדינה אשר בה מתקיים הדיון בעניינו.
עורך דין לענייני חטיפת ילדים ואמנת האג – סיכום
חטיפת ילדים (abduction) היא מעשה פסול העלול לפגוע בילדים נפשית ולהותיר בהם צלקות לשנים רבות, וקשה לתאר מה עובר על הורה שילדיו הורחקו ממנו מבלי לדעת אם יוחזרו אליו. אמנת האג עליה חתומה מדינת ישראל מסייעת להשיב את הילד לחיק הוריו, אולם חשוב לדעת כי אפשר ורצוי למנוע מקרה של חטיפה על ידי הליך פשוט יחסית של הוצאת צו עיכוב יציאה מהארץ עבור קטין ובכל מקרה של חשש, להתייעץ עם עורך דין משפחה מוסמך לעניין.