משמורת משותפת – כל המידע

כנראה שבישראל של 2022 אין חומר דליק יותר ונפיץ יותר מכל מה שנוגע לתחום של משמורת משותפת. דיונים רבים נסובים סביב השאלה כמה מזונות משלמים במקרה של משמורת משותפת, מאיזה גיל זה אפשרי, מה קורה מתחת גיל 6, כיצד נכון לבצע חלוקת ימים, מה רדיוס מרחק מגורים בין ההורים, כיצד זה משפיע על אפשרות ההשתכרות נקודות זיכוי, מהם היתרונות והחסרונות ועוד.

שילוב של פרמטרים שונים מביא עוד ועוד גרושים לדון באפשרות לבחור בצורה של אחזקה וטיפול שווה בילדים. בין אם משום שאנחנו חיים בעידן חדש בו גם אבות הופכים לחלק פעיל ואקטיבי בגידול וחינוך הילדים, מה שבעבר לא היה נפוץ במידה רבה. בשקט בשקט משמורת משותפת הופכת להיות מילת קוד גם, בין היתר, ליוקר המחיה הישראלית ולכך שאבות רבים לא יכולים, במציאות הישראלית לשלם את דמי המזונות במלואם מה שמחייב מציאה של פתרון גם הוא מורכב. כמובן שכאשר אנחנו מדברים על משמורת ילדים שווה אנחנו מדברים בראש ובראשונה על טובת הילד. אין בכלל ספק כי במקרים רבים טיפול ואחריות זהה לשני ההורים היא האפשרות העדיפה, היא זו שמאפשרת לילד לגדול ביחד עם שני ההורים שלו גם אם לא באותו הבית. כאשר מדובר על טיפול משותף אנחנו מדברים גם על שורה של אתגרים, אותם מציבה המערכת באופן בו זו רואה את הדברים. האתגרים הם גם בין בני הזוג והבחירות שאלו עושים לאורך החיים שלהם לאחר הגירושין. על כל אלו נדון בהרחבה במאמר הבא.

רדיוס מרחק המגורים

קבלת משמורת משותפת משפיעה על הורים גרושים באופני רבים. אד מהם הוא מרחק המגורים. מקובל שבמקרה כזה בגלל מעברים תכופים של הילדים המרחק הסביר המקסימלי הוא בין 24 ק"מ ל-30 ק"מ תלוי בנסיבות.

משמורת משותפת וחזקת הגיל הרך (מתחת לגיל 6)

חזקת הגיל קובעת כי הכלל לרוב שילד מתחת לגיל 6 יגור אצל אימו ולא אצל אביו, אלא אם כן האם לא כשירה לתפקד כאמא או שהאב הוא שטיפל בילד. על אף זאת מגמת בתי המשפט היא לקבל תביעה של משמורת זהה לשתי ההורים גם בילדים מתחת לגיל 6 למרות חזקת הגיל הרך.

כיצד לחלק את הימים בין ההורים

גם אם יש הסכמה, ובטח אם אין, ההורים נדרשים לחשוב מה היא טובת הילד, ומה נוח להם. לעתים יש תביעה לעשות רצף של ימים, ולעתים ההעדפה היא דווקא למחזוריות של יום אצל כל הורה.

לנושאים אלו שיקולים רבים, הקביעות של הילד, איפה יהיו חפציו ובגדיו, מידת החופש של ההורים. בהחלט מדובר באחד הנושאים המורכבים, כאשר יש לשקלל את כל השיקולים, לרבות שיקולים עתידים פחות ידועים, כמו מעבר דירה או עבודה או נישואין.

קבלת תביעה למשמורת משותפת

מה שחשוב להבין על משמורת משותפת היא שבעיני החוק המטרה שלה היא לשמור על האינטרס של הילדים ולא על האינטרס של בני הזוג. למה כל כך חשוב להגיד את זה? משום שאם בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה, יבין כי הסיבה בגינה הוגשה תביעה למשמורת משותפת היא על מנת לא לשלם מזונות ילדים, סביר להניח שהתביעה לא תתקבל וכי אחד ההורים יהפוך להיות המשמורן או המשמורנית בהסכם בין בני הזוג. אמנם, משמורת משותפת זו האפשרות העדיפה לילד, אבל קיימים מקרים בהם אחד מבני הזוג נוהג בילד שלא כשורה משלל סיבות, בין אם בגלל אירועים קיצוניים של אלימות מילולית ופיזית והן אם משום שההורה שתבע את המשמורת לא נמצא בבית בגלל נסיעות עבודה ארוכות וכן הלאה. כלומר, במקרים כאלו, גם אם מדובר על הורה אוהב, הוא לא יקבל משמורת משותפת ולמעשה, במידה ומדובר באב, סביר להניח שיכללו בהסכם תשלומי מזונות בהתאם לקבוע בחוק.

מה הם תנאים למשמורת משותפת

קיימים מקרים בהם האם מחבלת באפשרות למשמורת משותפת. אנחנו חיים במציאות לא פשוטה ודברים כאלו קורים. חשוב מאוד להגיד בהקשר הזה, כי עורך דין גירושין מומלץ הוא מי שיכול לעזור לכם לקבל את הזכויות שלכם. בעבר טובת האב לא הייתה חלק ממכלול השיקולים של בית הדין לענייני משפחה או בית המשפט לענייני משפחה, אבל הזמנים הללו השתנו. היום ישנה מודעות גדולה יותר לאפשרות כי מי שלא תעמוד בהסכם היא דווקא האם. לכן, אם אתם חושדים כי האם מונעת משמורת משותפת משיקולים זרים, אתם רשאים להביא את הראיות שלכם לבית הדין.

כאן אולי חשוב גם להגיד, כי משמורת משותפת יכולה להיות זכותכם הטבעית, אבל לעיתים, מתום לב, בגלל כעס ורגשות קשים, אתם גם עלולים לעשות טעויות שיעלו לכם ביוקר. לכן, חשוב כל כך להתייעץ עם עורך דין גירושין בעל ניסיון. הדבר נכון גם מהצד השני. גם לאימהות יש זכויות ועל מנת שתוכלו לקבל את הזכויות המלאות שלכן כדאי מאוד להתייעץ עם עו"ד גירושין מקצועי.

הסכם משמורת משותפת בהסכמה

קיימים מקרים בהם שני בני הזוג בוחרים להיפרד בהסכמה ומתוך כבוד להורים של הילדים שלהם ומתוך ראיה של טובת הילדים בוחרים ללכת לכיוון של משמורת משותפת. גם במקרה הזה כדאי להתייעץ עם עורך דין גירושין ולחתום על הסכם שייערך בהסכמת שני הצדדים. מדוע? משום שגם אם אין מזונות בתמונה, שני בני הזוג למעשה תלויים זה בזה שנים קדימה . בין אם בבחירה של בני זוג ובין אם בבחירה של רדיוס מקום מגורים ולעיתים אפילו הבחירה לקיים משמורת משותפת יכולה לפגוע גם בבחירות מקצועיות לאורך השנים. לכן חשוב כל כך להגיע להסכם מוסדר שיהיה העוגן של בני הזוג וידאג לזכויות של שניהם לאורך הדרך.

למידע נוסף על משמורת:

אם אתם מחפשים ייעוץ משפטי בתחום דיני משפחה וגירושין אתם מוזמנים ליצור קשר ולקבל מענה אישי וענייני.

דילוג לתוכן