יישוב סכסוך
חוק יישוב סכסוך במשפחה קובע כי כל אדם אשר נקלע לסכסוך משפחתי בין אם מדובר בבני הזוג או בינם ובין ילדיהם, יגישו תחילה בקשה ליישוב סכסוך טרם פניה לערכאות משפחתיות, וזאת במטרה להקל על העומס הרב בבתי המשפט, ומתוך אמונה שברגע שירגעו הרוחות ניתן יהיה לפתור את הבעיה בפשטות ובנוחות באמצעות שיחה. מהו חוק יישוב סכסוך במשפחה? באילו נושאים מלבד גירושין צריך להגיש בקשה ליישוב סכסוך תחילה? מי מנהל את מפגשי יישוב סכסוכים? מה אם ההליך נכשל? כל המידע >>
חוק יישוב סכסוך במשפחה
החוק הועבר בשנת 2014 מתוך הבנה שפניות רבות לבית הדין בנושא גירושין או סכסוך בתוך המשפחה נולדו מסערת רגשות רגעית, התלהטות הרוחות, רצון של אחד הצדדים להעניש או להלך אימים, ולמעשה באף אחד מן המקרים אין רצון אמיתי לפתוח בהליכים משפטיים והחרטה מגיעה כבר בשלבים מוקדמים. מקרים כאלה יוצרים עומסים מיותרים על בתי הדין והמשפט, יוצרים ׳פקקי תנועה׳ וגורמים לתהליכים משפטיים לארוך זמן רב בשל הקושי למצוא תאריכים פנויים. מסיבה זו הוקמה יחידת הסיוע שליד הערכאה השיפוטית, אשר מטרתה להוות ׳סינון ראשוני׳ לכל הבא לפתוח תיק גירושין או תיק סכסוך משפחתי. באופן זה נשמעות העילות השונות על ידי אנשי מקצוע מוסמכים ולצדדים המסוכסכים מוצעות דרכים שונות ומגוונות לפתרון הבעיה בדרכי שלום:
- המשך טיפול במסגרת יחידת הסיוע לארבעה מפגשים נוספים.
- המשך טיפול אצל מטפל זוגי או משפחתי מוסמך.
- גישור באמצעות מגשר מקצועי.
- גירושין בהסכמה בהליך גירושין מהיר.
כל אחת מן החלופות האלו עדיפה על התנצחות ממושכת ומייגעת בין כותלי בית הדין, מלחמות אשר בהן אין מנצחים אלא רק מפסידים, במיוחד כשברקע מעורבים ילדים.
מדוע עדיף ליישב סכסוכים במשפחה?
גם אם נדמה לכם בתחילה שרק בית דין יוכל לפתור את הסכסוך שהתגלע ביניכם לבין בני משפחתכם, תיווכחו לדעת במהרה שבאמצעות שיחה רגועה באווירה מכבדת ניתן לפתור רבות מן הבעיות. גם במקרה של רצון להתגרש אפשר להפיק תועלת רבה ממפגשי יישוב הסכסוך שבהם יקשיבו לכם ויאפשרו לצד השני להבין אתכם ואת צרכיכם, ובדרך זו ייתכן ותוכלו להימנע מן הצורך לפנות לערכאות משפטיות.
באילו נושאים מגישים בקשה ליישוב סכסוך?
במקרים הבאים תתבקשו להגיש בקשה ליישוב סכסוך תחילה:
- פתיחת תיק גירושין
- יחסי ממון בין בני זוג
- מזונות זמניים וקבועים
- סכסוך בין צעיר ( עד גיל 21) בינו לבין הוריו או אחד ההורים
- דרישה לאבהות
באילו נושאים בית הדין ידון ללא דרישה ליישוב סכסוך תחילה?
כל בקשה לדיון שמהותו דחופה וזקוקה לסעד מהיר לא תתקל בדרישה ליישוב סכסוך תחילה, כמו לדוגמא בקשה דחופה לטיפול רפואי בקטין כאשר אחד מן ההורים מסרב לאשר אותה, או שיש חשש שאחד מן הצדדים יברח לחו״ל טרם סיום ההליכים המשפטיים.
כיצד מגישים בקשה ליישוב סכסוך?
על מנת להגיש בקשה ליישוב סכסוך יש למלא בקשה בעצמך או בסיוע עורך דינך ולהגיש אותה למזכירות בית הדין למשפחה. יש לשים לב שהגשתה כרוכה באגרה. בתוך 45 יום תקבלו גם אתם וגם הצד השני זימון להגיע למפגש הראשון אשר אותו יש לכבד בדיוק כמו הזמנה לדיון. הפגישה הראשונה מוקדשת לכם בלבד ללא ליווי של עורכי דין, ולאחריה יבואו עד ארבע פגישות נוספות שבמהלכן ינסו לסייע לכם להגיע לפתרון הסכסוך ולגיבוש הסכם שיהיה מקובל על שניכם. הפגישות כולן הן ללא עלות נוספת.
יישוב סכסוכים וערכאה משפטית
חשוב לדעת כי אם שני הצדדים הסכימו לפנות ליישוב סכסוך, במהלך כל המפגשים לא תוכלו לבצע הליכים משפטיים לתקופה של שישים יום מיום הגשת הבקשה. במקרים מסוימים תקוצר התקופה במידה ויש צורך דחוף לבצע פעולה משפטית כלשהי.
מי מנהל את מפגשי יישוב הסכסוך?
הגוף המתאם ועורך את המפגשים הינה יחידת הסיוע שליד הערכאה השיפוטית ומנוהל על ידי עובדים סוציאלים. למפגשים לעיתים עשוי להתלוות עורך דין מטעם היחידה אשר יסייע לשני הצדדים המסוכסכים להגיע לפתרון בהסכמה ויענה על כל שאלה שתתעורר במהלך השיחה.
אילו נושאים יעלו במפגשים אלו?
המפגש הראשון נועד להכיר אתכם, הצדדים המעורבים, ולשמוע ממכם כיצד התגלגלו הדברים לידי כך. במהלך הפגישה תוכלו לקבל מידע על ההליך המשפטי ועל השלכותיו עליכם ועל כלל המשפחה, יוצע לכם לפנות לטיפול זוגי, משפחתי או גישור אשר בו תוכלו לפתור את הסכסוך ללא צורך בהתערבות בית הדין. אל מפגש הראשון כאמור יגיעו הצדדים לבדם ללא ליווי עורך דין, אולם מן המפגש השני והלאה הם יכולים להסתייע בו על מנת לגבש פתרון בהסכמה שיענה על כל צרכיהם ורצונותיהם. אנשי יחידת הסיוע יכולים לשוחח עם שני הצדדים ביחד או עם כל אחד בנפרד, וכך לסייע לכל אחד מהם לגבש פתרון הולם בדרכי שלום.
מה אם הליך יישוב הסכסוך נכשל?
אם לאחר ארבעה מפגשים לא הצלחתם לגבש הסכמה, אינכם רוצים לפנות למטפל זוגי או משפחתי, ובחרתם בכל זאת לפנות לערכאה משפטית, עליכם להודיע ליחידת הסיוע על סיום ההליך, ופניה לבית הדין לקביעת דיון משפטי.
מה זה יישוב סכסוך – סיכום
על מנת להקל על העומסים הרבים בבתי הדין, הוקמה היחידה לסיוע שליד הערכאה המשפטית וזאת במטרה לסנן את כל אותם מקרים שבהם מגיש הבקשה מונע מרגשות סוערים או מתח נפשי, ובאמצעות מפגשים או טיפול מקצועי אחר ניתן יהיה להגיע לפתרון ללא צורך בערכאה משפטית.
מעבר להקלה בעומס על בתי הדין, המפגשים מקדמים פתרון בדרכי שלום למשפחה או בני הזוג שנקלעו לסכסוך. מלחמת גירושין עזה או דיונים סוערים בין אחים יכולים לקרוע ולרסק את המשפחה ללא תקנה, עלולים לארוך זמן רב וכרוכים בהוצאה כספית משמעותית, בעוד שתהליכים של טיפול זוגי, משפחתי או גישור יכולים לפתור את הבעיה על נקלה לשביעות רצון כולם.